tisdag 28 december 2010

Nu är jag tillbaka på min vanliga blogg!

...

Nu hittar ni mina tips, recept, tankar och funderingar på min
vanliga blogg Från Mitt Kök!
Klicka här så kommer ni dit!

torsdag 23 december 2010

Lucka Nr. 24!


God Jul - Merry Christmas -
Joyeux Noël - Nadolig Llawen

Då var vi framme vid lucka 24, det gick fort!

Jag önskar er alla en riktig, riktigt GOD JUL och hoppas ni har hittat er julefrid och får fira den som ni vill!

Ett varmt tack till alla er som tittat in på min julblogg. Nu tar jag lite julledigt från bloggandet, men jag fortsätter givetvis på min vanliga blogg. Förmodligen blir blogguppehållet inte så långt, för det är ju så kul!

En stor JULKRAM till er alla!

Susanne

onsdag 22 december 2010

Lucka Nr. 23!


Ett litet vitt paket med röda snören...

Jag är ledig och uppe tidigt ändå (klockan 6). Ute yr snön och allt är väldigt tyst så här dan före doppardan.

Jag hoppas att alla får hem eller kommer fram till sina nära och kära innan tomten kommer. Om han nu kommer fram (fast han tar väl kanske inte tåget)! Igår tog det dottern över fyra timmar att komma hem med tåget från Malmö, det tar i vanliga fall en och en halv timme. Min syster som åkte tåg från Stockholm skulle varit framme klockan nio igår kväll, men kom klockan ett inatt. Men de kom hem iallafall!

Har ni slagit in alla julklapparna?  Jag är nästan färdig; har bara några stycken kvar, och de som är inslagna ska få dekorationer och etiketter. Sen är det några som ska inhandlas så här i sista minuten! Jag är ju en sån där som vill slå in alla klapparna själv, och göra personliga paket med bokmärken, bilder och sånt! De rutiga paketen som ligger under granen har dottern slagit in, för hon älskar allt som är skotskrutigt och blev glad  när hon hittade ett sådant papper! Jag är mer för det enkla och rena!

Ha en fin dag så syns vi i morron igen!

Susanne

tisdag 21 december 2010

Lucka Nr. 22!

Hej tomtegubbar slå i glasen….

Jag gillar verkligen våra svenska jultraditioner, men jag har fått en ny favorit från England; nämligen Eggnog! Har ni inte provat denna härliga dryck kan jag varmt rekommendera er att prova den under julen. Den kan serveras både varm och kall, och är jättegod varm efter en långpromenad i det härliga vintervädret!

Här är mitt recept på 1 glas Eggnog

3-4 cl mörk rom (det går även bra med whisky eller konjak)
15 cl mjölk
1 ägg
2 cl sirap
muskot

Vispa upp ägget och blanda det med rom och sirap, häll upp det i ett glas. Häll på varm eller kall mjölk. Pudra med riven muskot. Njut!

Ha en bra onsdag, så här två dagar före julafton! Förresten jag hörde av en städexpert på radion igår att man absolut inte skulle städa förrän efter jul och då skulle man göra det som en rolig aktivitet med familjen! Hmm.

Susanne

måndag 20 december 2010

Lucka Nr.21!


Mmmmmmmmmmm….

Ni måste bara prova att göra denna Chokladfudge. Den är lite segare än vanlig fudge och ingredienserna kanske verkar lite exklusiva men den är så fantastisk god och den passar ljuvligt som dessert till en god kopp kaffe!

Till 60 st behöver ni:
2 ½ dl pekannötter eller valnötter, hackade
1 msk smör
1 nypa salt
1 burk kondenserad mjölk
200 g ljus choklad eller mjölkchoklad
300 gram fin mörk choklad
1 ½ tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader och rosta de hackade nötterna i ca 10 minuter. Lägg smör och salt i en skål och häll i de varma nötterna och rör om tills allt smör har smält. Ställ detta åt sidan.

Klä en form ca 20x20 cm med bakplåtspapper, jag tar folieformar och då behövs inte bakplåtspappret. Ha du ingen passande form går det bra med en avlång bakform.

Hacka all choklad fint (eller så köper ni knappar så behöver ni inte hacka den), lägg den i en bunke tillsammans med kondenserad mjölk. Smält chokladen över vattenbad.

Blanda ner nötter och vaniljsockret i chokladen och häll upp i formen.

Låt svalna och sätt in i kylskåpet minst en timme innan ni skär upp den i fyrkanter!

Sen bara njuter ni!

Susanne

söndag 19 december 2010

Lucka Nr. 20!


Hej mitt vinterland....

Idag blir det inget långt inlägg i luckan. Jag måste ut och gräva fram bilen så jag kan vara på jobbet innan klockan sju! Inlägget skulle handlat om julgodis men eftersom jag inte varit i form för bakning i helgen får ni lite annat istället!

Som jag sagt innan så gillar jag enkla  juldekorationer och använder gärna sånt jag redan har istället för att köpa nytt! Ljusstakarna fick hänge av grankvistar (faktiskt fusk) och trähjärtan. Fatet har jag dekorerat med några grankvistar, två vaxade äpplen (som jag köpt), lite ljus med papper och band runt och en liten träskylt som det står god jul på! Mer än så behövs inte och billigt blev det också!

Nu ska jag ge mig ut i mörkret och kylan, ha en mysig måndag!

Susanne

Lucka Nr. 19!

 Granen står så grön och grann i stugan ...

Idag får ni en bild på vår gran som jag faktiskt är ganska stolt över! Vi har haft den inne i en vecka nu för jag vill hinna njuta av den så mycket det går! Det ligger redan en hel del paket under den och några har faktiskt mitt namn på sig! Jag kanske har varit lite snäll ändå...


Idag har jag storslagna planer, det ska slåss in paket, bakas godis och pysslas men huvudet är fullt av annat, se gårdagens inlägg. Jag får se hur mycket jag orkar!

Ha nu en jättemysig advent, så ses vi imorgon! (lite friskare hoppas jag)

Susanne

fredag 17 december 2010

Lucka Nr. 18!

 Nu tändas tusen juleljus ...

Man ska vara försiktig med vad man önskar sig. Jag sa på jobbet igår att jag varit småförkyld i ett par veckor och önskade att jag blev riktigt förkyld så man blev av med det! Men nu ångrar jag mig! Jag har blivit riktigt genomförkyld: öronen spränger, jag hostar, har halsont och näsan rinner konstant, man kan ta fel på mig och Rudolf! Men det finns de som har det värre så jag klagar inte! Inte så mycket iallafall!

Nu till något helt annat! Nu i juletider tänder man mycket ljus och något som jag tycker är jättefint är ställa många ljusstakar och lyktor tillsammans på ett fat eller en bricka. Det får gärna vara olika ljusstakar! Jag har tagit farmors gamla "silverbricka" och satt olika ljusstakar i fattigmanssilver, små ljuslyktor och en stor lykta på den. Den har jag framme året runt och dekorerar den efter säsong. Nu till jul har jag lagt granris (fusk), och kottar i fattigmanssilver samt lite annat smått och gått som jag gillar på den. Man kan lägga julgranskulor, strutar, pärlor eller annat som man tycker är fint. Det blir väldigt effektfullt när man tänder alla ljusen och lågorna speglar sig i kulorna. Det är även väldigt snyggt att duka med!

Ha en bra lördag, själv får jag nog ta det lite lugnt så jag blir frisk så fort som möjligt. Jag har faktiskt inte tid att vara sjuk!

Susanne

torsdag 16 december 2010

Lucka Nr. 17!


Midnatt råder tyst det i huset...

Det var nära att det inte blev något i luckan idag, jag glömde mitt inlogg till bloggen! Jag tror att jag kanske har lite för mycket i huvudet just nu ....

I mitt julhem finns det inte särskilt många tomtar, jag pyntar med annat i stället. Men jag har tre tomtar som alltid får komma fram när det är jul. Det är det söta tomteparet som får vakta i hallen, och tomtefaren med sin ren som håller koll i köket. Det är min kära mamma som har varit så snäll och sytt dem till mig!

Idag är det exakt en vecka till julafton och jag hoppas ni har fått lite julkänsla!

 Ha en mysig fredag!


Susanne

onsdag 15 december 2010

Lucka Nr. 16!


Jakten på den perfekta granen…

I dagens lucka får ni historien om vår jakt på den perfekta granen! Det hela utspelade sig i lördags då det var några plusgrader; en bra dag för att köpa julgran!

Jag och the lumberjack ovan (dottern) gav oss ut på jakt efter den perfekta julgranen. Nej, vi högg inte den själv, även om man kan tro det när man ser bilden, utan den är tagen när vi skulle hugga till foten. Istället tog vi en promenad runt kvarteret till grannen längre ner på gatan som säljer jättefina granar.

Rustad med arbetsvantar började jag lyfta fram gran efter gran efter gran men dottern skakade bara på huvudet. Jag blev allt mer blöt men plötsligt såg jag den: Granen med stort G. Ett problem bara, det var ett annat par som var intresserade av den. En försäljare kom och löste av mig men dottern fortsatte att skaka på huvudet. Paret med granen kunde inte bestämma sig och la tillbaka granen. Snabbt var försäljaren, som förstått att vi var intresserad av just den granen, framme och tog den och vi nickade belåtet. Vi betalade och gick glada hem, bärande på vår gran. Efter oss kände vi blickarna från paret, som nog ångrade sig att de inte hållit fast vid granen. Men alla vet väl att vaktar man inte sin gran så…

Nu är den i alla fall på plats och är fantastisk, så fin gran har jag nog aldrig haft! Jag sätter in min gran tidigt för jag vill njuta länge av den!

Jag kommer att visa bilder på den i någon av helgens luckor!

Ha en trivsam torsdag!

Susanne

tisdag 14 december 2010

Lucka Nr. 15!


Vackert, gott och roligt att ge bort...

Jag finner alltid en stor glädje att be bort en gåva! Det är extra tacksamt att ge bort en burk eller flaska med egenhändigt tillverkat innehåll även om det inte kostat så mycket eller tagit lång tid att göra!

Så varför inte prova att göra Fikonmarmelad med mandel, som är väldigt enkel att göra men riktigt god. Den är jättegod till ost! Man ger bort en burk och behåller en själv!

Det enda som behövs förutom ingredienserna är en fin burk, lite snöre och papper till etikett!

Här kommer receptet, vill man inte göra så stor sats går det bra att dela det och gillar man inte mandel kan man utesluta den!

500 gram torkade fikon
vatten
knappt 5 dl socker (300 g till 500 g fruktmassa)
1 citron både skal och saft
100 skålad mandel (jag köpte färdighackad mandel)

Blötlägg fikonen i ca 8 timmar eller över natten. Koka dem mjuka i blötläggningsvattnet i 10 minuter. Kör frukten i mixer till en ganska, men inte helt, slät massa. Väg fruktmassan och lägg den i en gryta tillsammans med socker och citron. Låt det sakta koka upp och småkoka i 10 minuter. Rör hela tiden. Grovhacka mandeln om du inte har köpt färdighackad och rör ner när det återstår ett par minuter av koktiden.

Häll upp i fina burkar och sätt på ett band och etikett. Voila, du har en perfekt "gå-bort-present"!

Ha det gott!

Susanne

måndag 13 december 2010

Lucka Nr. 14!



Lite Prytteltips....

Jag hann med ett besök på loppis i helgen, och där jag hittade några mandelmusselformar. Jag gillar inte att baka mandelmusslor, fast jag äter dem gärna med grädde och sylt!

Som ni vet tycker jag om att använda saker till annat än de är avsedda för. Så istället för att använda formarna till bak gjorde jag lite ”pryttel” av dem. Jag borrade två små hål, ett uppe och ett nere, trädde lite blandade pärlor i grått och vitt på tunn ståltråd och hängde i det nedre hålet och trädde ett band i det övre så de går att hänga. I några klistrade jag på en bild inuti formen och nu hänger de i min lilla gran!

Njut av dagen!

Susanne

söndag 12 december 2010

Lucka Nr. 13!


Lusse lelle, Lusse lelle, elva nätter före jul...

Idag firar vi Lucia som jag tycker är en väldigt fin tradition. Jag hoppas ni får se Lucia med tärnor, stjärngossar och nissar som förgyller er dag med skönsång! Själv ska jag få njuta av min ena skolas luciatåg och jag har tjuvlyssnat när de har övat och det lät fint!

På bilden ser ni min egen lilla Lucia för 18 år sedan! Nuförtiden vill hon inte lussa, undrar varför…

Ät nu extra många lussekatter och pepparkakor och ha en mysig luciamåndag!

Susanne

lördag 11 december 2010

Lucka Nr. 12!



Vi komma, vi komma från Pepparkakeland...

Idag tänder vi det tredje ljuset i adventsljusstaken!

Igår bakade vi som sagt pepparkakor! Mamma, jag och dotter kavlade och bakade, lilla pappsen skötte gräddningen, och jag är säker på att min lilla mormor också var med andligen. Det bakades änglar, gubbar, gummor, grisar, granar, hjärtan och snögubbar! Vi har som  tradition att varje år skaffa oss en ny pepparkaksform i år blev det två; en prinsessa och en dinosaur. Det visade sig att dinosauren var jättebra för den passade in överallt där man hade en "lucka" över när man tryckt ut de andra. Och de är väldigt goda också!

Idag ska jag göra lite lammkorv, och fortsätta mitt pyssel!

Ha en lugn advent!

Susanne

Lucka Nr. 11!


Under granen ligger klapparna ... (egen julsång)

Idag har jag plockat fram stora "Julkorgen". I den har jag samlat allt jag behöver för att göra vackra paket: papper, snören, dekorationer, etiketter och annat smått och gott som kan förgylla paketen!

Som ni säkert förstår kan jag lägga ner ganska mycket tid på att slå in mina klappar, det är nästan roligare än själva innehållet! Ni ser kanske också att jag inte gillar papper med tomtar på; de allra finaste paketen är de som är enkelt inslagna med vanligt vitt eller brunt papper. Det är även lättare att dekorera dessa. Jag visar resultaten när de är färdiga!

Idag ska det även bli pepparkaksbak tillsammans med min kära mamma och älskade dotter! Det är en tradition som är väldigt trevlig. Vi använder ett hemligt recept som kommer från min mammas mormor!

Ha nu en fin dag, så ses vi imorgon!

Susanne

torsdag 9 december 2010

Lucka Nr. 10!



Nu har vi Jul här i vårt hus...

Idag får ni bara bilder från mitt julkök i luckan! Denna vecka har jag inte kunnat ta några nya bilder för det är mörkt när jag går till jobbet och mörkt när jag kommer hem!

Jag vill att denna tid fram till jul ska gå sakta, för jag vill hinna njuta. Jag vill ha tid till gemenskap, tid att känna dofter och smaker, tid att pyssla och göra mys! Men idag är det fredag och ett par dagars ledighet väntar. I helgen blir det både lite pyssel och pepparkaksbak (då får jag både gemenskap, dofter, smaker), och mycket fotografering så att jag har lite bilder att välja på till luckorna!

Och om ni undrar, så var badet igår underbart. Det var alldeles stjärnklart, kallt i luften och varm och bubbligt i badet samt trevligt sällskap!

Ha en underbar fredag!

Susanne

onsdag 8 december 2010

Lucka Nr. 9!

Vi öppnar redan lucka 9, vart tar dagarna vägen... (egen julsång)

Idag har vi jultemadag på mitt ena jobb med olika aktiviteter för eleverna! Nej, jag är inte lärare, jag jobbar administrativt (läs alltiallo) på tre olika skolenheter. Men ibland får man rycka in när det behövs och idag ska jag hjälpa till på temadagen!

 Därför tycker jag det passar med ett litet pysseltips i dagens lucka! Det är en julstrut som man kan fylla med något trevlig! Jag har tagit en färdig pappkon (man kan göra egen av hård kartong)) och klätt den med fint papper och en bild som jag skrivit ut från datorn, satt i snöre och fylldt den med lingonris. Men man kan fylla den med andra trevligheter också. Det kommer att bli fler tips på olika strutar i luckorna framöver!

I eftermiddag är det dags för det stora Julbadet! Jag ska iväg med mitt tredje jobb på en halvdagskonferens och denna ska avslutas med bada tunna utomhus. Jag har aldrig gjort det innan, så det ska bli kul!

Ha en härlig torsdag!

Susanne

tisdag 7 december 2010

Lucka Nr. 8!


Midnatt råder tyst det är i husen...

Nu när julstressen kanske börjar göra sig påmind kan det vara skönt att koppla av med en härlig julfilm! Kryp upp i soffan med en varm filt och något värmade att dricka, eller varför inte öppna julchokladen i förväg. Två feelgood-filmer som jag varmt rekommenderar så här i jultider är Love Actually och The Holiday! De är ett måste varje jul, jag både gråter och skrattar när jag ser dem, de är helt enkelt undebara! Man blir varm i hjärtat!

Som ni ser på bilden har jag inte fått upp några tavlor på väggarna ännu, har inte bestämt mig vad jag vill ha!

Ta det lite lugnt, julen kommer ändå!

Susanne

måndag 6 december 2010

Lucka Nr. 7!


Tänd ett ljus och låt det brinna...

Idag blir det ett litet snabbtips! Istället för att använda mandelmusselformarna till kakbak kan man ha dem till ljuslyktor för värmeljus. Ställ några stycken på ett fat och dekorera med något grönt (mossa, grankvist, lingonris) några kanelstänger, stjärnanis, kottar och ni har en fin dekoration som även luktar gott! Eller ha dem bara som de är! Har ni inga formar hittar man dem billigt på loppis!

Ha det bra i vinterlandet!

Susanne

söndag 5 december 2010

Lucka Nr. 6!


En sockerbagare här bor i staden...

Äntligen har jag fått min choklad, så nu ska det bakas julgodis! Min choklad har jag beställt via en vännina direkt från leverantören, det är både mörk och ljus belgisk choklad i form av "knappar". Jag har sett att de börjat sälja sådana i mataffären också! De är även goda att äta som de är! Ett nyttigt (inbillar jag mig) chokladgodis som är otroligt enkelt att göra och som jag brukar göra även om det inte är jul är "Nöt och Fruktchoklad".

Beräkna 200 gram mörk choklad (fast ibland blandar jag i lite ljust också) till 4-5 dl blandade nötter och torkade frukter till exempel russin, gojibär, körsbär, blåbär eller vad ni själv gillar!
Smält chokladen i ett vattenbad. Hacka nötter och bär. Blanda dem med den smälta chokladen. Hällupp det på en plåt med bakplåtspapper. Låt stelna och bryt i bitar!

Ha en mysig måndag!

Susanne

Lucka Nr. 5


När vi tänder ett ljus i advent...

Idag är det andra advent och julafton kommer allt närmare. Idag ska ni få några ord på vägen, något att tänka på så att ditt humör inte påverkas av mindre trevliga människor som (oönskat) kommer i din väg. Det finns ju tyvärr såna!

Tänk dig tre olika ansvarsområden:
1. Ditt ansvarsområde - består av det du tänker, känner, säger och gör.
2. Alla andra människors område - som består av det som dom tänker, känner, säger och gör.
3. Resten, som varken du eller någon annan människa kan påverka

Nästa gång du frestas att nagga på någon annans energifält - kom ihåg att istället spara krutet till ett område du kan påverka, alltså nummer 1. De andra är inte ditt ansvar = släpp tanken på att tycka och tänka om allt som alla andra gör. Det kommer bara att stjäla din energi.

Ha en härlig andra advent, så ses vi imorgon!

Susanne

fredag 3 december 2010

Lucka Nr. 4

Christmas time, Mistletoe and Wine...
Har ni redan  tröttnat på glöggen eller ni kanske inte gillar glögg?
Då har jag ett alternativ; Varm Ciderbål!

Receptet räcker till 10 pers (minst).

1 liter äppelcider
3 kanelstänger
6-8 hela kryddnejlikor
1 1/2 dl outspädd äppeljuice
2 äpplen
färska eller frysta lingon

Häll 3 dl av äppelcidern i en kastrull tillsammans med kryddorna och låt det sjuda i 20 minuter. Häll i juicen och värm upp, tillsätt resten av cidern.
Skal och kärna ur och skär äpplena i ringar. Lägg äpplena och de tinade lingonen i en stor bålskål. Sila cider och kryddblandningen och häll över.

Det blir inte bara gott utan även vackert!

Skippa sen den traditionella pepparkakan med grönmögelosten, visst den är jättegod men...
Servera istället; Fikonchutney och Brie på en bit rågbröd eller/och Pepparkaksstubbar!

Till 10 stubbar behöver du 150 g rumsvarm ädelost som du formar till en rulle i plastfilm (18-20 cm lång). Krossa 5 pepparkakor. Ta bort plastfilmen och rulla rullen i smulorna och skär sen 10 bitar. Garnera med rivet apelsinskal.

Ha en riktig härlig och avkopplande lördag!

Susanne

torsdag 2 december 2010

Lucka Nr. 3



Min lilla gran du är så söt och fin, luktar gott...

Det har snöat i natt och det ligger som ett härligt duntäcker över trädgården! Klockan är nu 06.00 och fredagmorgon, jag har precis kommit in från ett skönt gympass med snöskottning. Det är härligt sätt att börja morgonen på *fniss*! Det var bara jag ute, allt var tyst, vitt och mörkt förutom skenet från gatlamporna och grannarnas julbelysning. Ett bra tillfälle att filosofera lite över livet!

I väntan på den stora granen har jag satt in en liten liten gran i köket. Som ni ser är det inget pynt i den utan bara belysning, för hänger man en massa saker i den finns det nog en risk att den försvinner! Jag tycker i alla fall att det blir en jättemysig känsla köket!

Just nu spelas det mycket julmusik här hemma, det bidrar till julstämningen! Jag har mina gamla favoriter, men i år har jag hittat en ny: Sarah Dawn Finers nya julskiva, som spelas flitigt här hemma just nu. Den är verkligen jättebra!

Ha en härlig fredag, så ses vi imorgon!

Susanne

onsdag 1 december 2010

Lucka nr. 2

Ja, se det snöar det var väl roligt hurra...

I dagens lucka hittar ni Monicas Julsalt, som är trevligt att ställa fram på julbordet (fast jag har mitt framme hela december). Det är både dekorativt och gott, och är väldigt enkelt att göra; det tar inte många minuter innan det är klart!

Ska ni på bjudning är det en mycket uppskattad present: häll det i en burk, sätt på ett fint band och en trevlig etikett och vips har ni en gå-bort-present!

Ingredienserna, de flesta iallafall, ha ni säkert redan hemma!
250 g flingsalt
1 rejäl matsked rosépepparkorn
1 tsk krossade torkade chiliflakes
1 msk torkad dragon

Blanda alla ingredienserna i en skål, fyll på i rengjorda och torra burkar, sätt på locken!

Vill man inte göra så stor sats går det bra att dela, idag gjorde jag bara 1/3 sats för jag hade inte mer salt hemma!

Ha en riktigt bra dag!

Susanne